onsdag den 4. januar 2012

Det nye samvirke.

Det er altid en fornøjelse at få det nye samvirke med, når man handler ind. Og denne gang var der et fantastisk tema om madspild.

Det handler bl.a. om vores skræk for datostempler. I takt med, vi bruger mindre tid i køkkenet, har vi også glemt, hvordan vi selv vurderer madvarer.

Står der fx. mindst holdbar til, så bliver mælken smidt ud samme dag, den rammer datoen. Men datoen er sat på af producenten og handler om, hvor længe produktet bibeholder, smag, farve eller konsistens. Altså ikke, om produktet er sundhedsfarligt, om der er bakterier eller andre sygdomsfremkaldende ting.

Stempler de i stedet for med "Sidste anvendelsesdato", så kan der være en risiko ved at gå udover denne dato og dette stempel findes på fx kød, fisk og fjerkræ.

Så smag på maden, se på den, lugt til den og spar masser af penge.

Næste artikel i temaet omhandler det spild der er når supermarkederne kun sælger frugt og grønt stykvis og derfor kun tager helt ensartede produkter hjem. Fx tager de ikke Iceberg hjem, medmindre det vejer mindst 350 g. Størrelsen på afgrøder handler i den grad om vejret og derfor går nogle høste til grunde fordi producenten ikke kan sælge det, da størrelsen ikke er den korrekte!! Producenten kan ikke engang sende frugten på mosteri e.a., da prisen for at plukke det, er højere end det de får ind på at sælge det.

Rema1000 har taget et skridt nærmere at veje alle grønsager, så du kan få præcis den størrelse eller mængde du vil og det samme gør sig gældende i Irma. En anden ting ved stykpris er, at du tit er nødt til at købe mange stykker frugt for at opnå rabat - så vej og spar masser af penge.

Læs bl.a. tidligere indlæg om Odense Fødevarefælleskab.

Næste tema: Alt på rette plads. 2 sider, hvor du får at vide, hvordan du opbevarer dine fødevarer bedst muligt, så de holder længst og husk jo mindre spild, jo flere penge til dig selv!!

Læs samvirke på http://samvirke.dk/magasin/2012/01.html.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar